The noble families of Butovan and Botono in medieval Zadar : family structure, property reconstruction, and social life / Sandra Begonja, Zrinka Nikolić Jakus.
The noble families of Butovan and Botono in medieval Zadar : family structure, property reconstruction, and social life / Sandra Begonja, Zrinka Nikolić Jakus.
Sažetak

This paper presents the genealogy (family structure), urban family estates, and social life of the Zadar-based noble families of Butovan and Botono during the 13th and 14th centuries (until the 1390s) in order to determine their similarities and differences (whether they were one or two different families).; U ovom radu istražena je temeljna rekonstrukcija okvirnih genealogija (obiteljska struktura), gradskih obiteljskih posjeda i društvenog života zadarskih plemićkih obitelji Butovan i Botono u razdoblju 13. i 14. stoljeća (do 1390-ih). Istraživanje je provedeno na temelju različitih izvora, u prvom redu objavljenog i neobjavljenog arhivskog materijala Državnog arhiva u Zadru (notarski i sudski dokumenti). S obzirom na veličinu, razgranatost obiteljske strukture, društvene veze kao i smještaj gradskih nekretnina (odvojenost obiteljskih posjeda), riječ je o dvije različite obitelji koje su imale zabilježen društveni utjecaj u određenim razdobljima 13. i 14. stoljeća. Među njima su postojale bliske obiteljske veze, potvrđene kroz nekoliko generacija čak i u smještaju njihovih glavnih obiteljskih posjeda na istim gradskim lokacijama. Za razliku od Butovan, obitelj (rod) Botono imala je više glavnih obiteljskih posjeda u blizini najvažnijih gradskih samostana i crkvi kao i komunalnih građevina, što svjedoči o njihovim vezama sa tim istim institucijama. Te veze mogu se jasno uočiti i kroz obnašanje različitih komunalnih (i kraljevskih) i crkvenih dužnosti pojedinih njihovih članova u drugoj polovici 14. stoljeća. Iako malobrojnija, obitelj Butovan imala je velik društveni utjecaj u najvišim crkvenim (prva polovica 14. stoljeća) ali i u određenim političkim krugovima (druga polovica 14. stoljeća), što ukazuje da su pripadali krugu starijih i uglednijih zadarskih plemićkih obitelji. Obje obitelji su se povezivale različitim vezama i sa ostalim plemićkim obiteljima unutar i izvan Zadra a koje su većinom pripadale „pro-anžuvinskoj“ političkoj struji u drugoj polovici 14. stoljeća.