beta
ImpresumŠtampanь v Rici : traćeniemь ego mlsti. Dominikom' i Bartolomeom z Breše štampaduri, danь i.dz. miseca aprila leto ... č.f.j.a. [28. 4. 1531.].
Mjesto tiskanjaRijeka
Materijalni opis[11], s.k.dz. [248] listova : ilustr. ; 8° (21 cm).
NapomenaIzv. stv. nasl.: Missale RomanumNasl. preuzet iz incipita, a podaci o odgovornosti i podaci o izdavanju iz kolofonaGlag.Tiskano dvostupačno, crno-crvenoPoznato 12 primjeraka --> Nazor. Riznica, str. 70Badalić. Iugoslavica 38Nazor. Riznica 125
OpisMisal hruacki bio je najveće Kožičićevo djelo kojim se on veoma ponosio. Knjiga je tiskana na 8 nepaginiranih i 248 paginiranih listova i obiluje mnoštvom drvoreznih gotskih i glagoljskih inicijala te mnoštvom antropomorfnih likova. Velike drvorezne ilustracije izrađene za Navještenje i Raspeće protežu se preko cijele stranice. Na nasl. str., iznad naslova koji je otisnut stubičasto nalazi se drvorezna ilustracija koja prikazuje sv. Jeronima. Svetac je u sjedećem položaju i piše, pored stola leži lav koji prednjim šapama pridržava knjigu. Ispod kolofona, koji je također otisnut stubičasto nalazi se Kožičićev grb s biskupskom mitrom na štitu i s lavom koji se propinje. Misal je tiskan dvobojno (crveno i crno), pri čemu su nasl. str. i kolofon otisnuti crvenom bojom. Knjiga je tiskana u Rijeci 28. 4. 1531., u kući modruškog biskupa Šimuna Kožičića Benje, kako je i zapisano u kolofonu. U svijetu je sačuvano ukupno 10 primjeraka Kožičićeva misala, od kojih je jedan potpun pohranjen i u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (RIIA-8°-8).
PredmetMisali
NSK-ID000080732
SignaturaRIIA-8°-8
  
rrep