T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije / Maja Kiš, Jelka Pleadin.
T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije / Maja Kiš, Jelka Pleadin.
Sažetak

Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju toksičan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Smatraju se neizbježnim onečišćivačima hrane i hrane za životinje, a predstavljaju problem u cijelom svijetu jer se njihova koncentracija ne smanjuje ni nakon uobičajenih postupaka prerade hrane. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 pripadaju velikoj grupi trihotecenskih mikotoksina. T-2 toksin se smatra najtoksičnijim predstavnikom trihotecenskih mikotoksina tipa A, a proizvode ga plijesni roda Fusarium, načešće Fusarium langsethiae, Fusarium poae i Fusarium sporotrichioides. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je uvrstila T-2 toksin u skupinu 3, među spojeve koji se ne mogu klasificirati kao ljudski karcinogeni. Ipak, izraženo citotoksično, imunosupresivno i hematotoksično djelovanje T-2 i HT-2 toksina može uzrokovati kronične bolesti kod ljudi i životinja. Daljnja istraživanja ovih mikotoksina su nužna s obzirom na nedostatak toksikoloških podataka te kako bi se odredila njihova prisutnost u hrani i hrani za životinje i efikasne metode dekontaminacije onečišćenih sirovina i proizvoda. Kako bi se izbjegli negativni učinci T-2, HT-2 toksina i ostalih trihotecenskih mikotoksina na zdravlje ljudi i životinja, važno je sprječavanje rasta plijesni i sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih prehrani ljudi i hranidbi životinja.; Mycotoxins are secondary metabolites produced by fungi that can cause toxic effects on the health of humans and animals. They represent a worldwide problem because of the inevitable contaminantion of food and feed and their resistance during conventional food-processing. T-2 toxin and its major metabolite HT-2 belong to the large group of trichothecene mycotoxins. T-2 toxin is the most toxic memeber of the type A trichothecenes and is produced by fungi of the genus Fusarium, especially Fusarium langsethiae, Fusarium poae and Fusarium sporotrichioides. International Agency for Research on Cancer (IARC) classified T-2 toxin in group 3, as the compound that can not be classified as a human carcinogen. However, T-2 and HT-2 are very potent cytotoxic, haematotoxic and immunosuppressive toxins, which can cause several chronic diseases in both humans and animals. Further research of these toxins are required because of the scarcity of data on toxicology, bioavailability in food and feed, and efficient methods for their decontamination from food and feed. In order to avoid the negative effects of T-2, HT-2 toxins and other trichothecenes on animal and human health, it is necessary to prevent growth of moulds and to ensure systematic monitoring of raw materials and finished products intended for human consumption or animal feed production.