Kontrola antimikrobnih lijekova u medu /Nina Bilandžić, Božica Solomun Kolanović, Ivana Tlak Gajger, Petra Buljan, Marina Krpan, Mirjana Hruškar.
Kontrola antimikrobnih lijekova u medu /Nina Bilandžić, Božica Solomun Kolanović, Ivana Tlak Gajger, Petra Buljan, Marina Krpan, Mirjana Hruškar.
Sažetak

Danas se pčelarstvo i proizvodnja meda suočava s brojnim izazovima među kojima je i sve češća uporaba antibiotika u svrhu spriječavanja infekcija pčela uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Najčešći antibiotici koji se koriste u kontroli bolesti pčela su tetraciklini, aminoglikozidi, sulfonamidi i makrolidi. Stoga se ostaci ovih antibiotika mogu naći u medu. Na razini Europske Unije (EU) nisu određene najviše dopuštene koncentracije antibiotika u medu što znači da njihova primjena u pčelarstvu nije dopuštena. Zbog toga su za njihovu kontrolu potrebne učinkovite metode visoke osjetljivosti kako bi se osiguralo da se med kontrolira na što nižim granicama detekcije. Kontrola ovih tvari se provodi primjenom različitih orijentacijskih i potvrdnih analitičkih metoda. Danas se sve više primjenjuju suvremene metode tekućinske kromatografije u kombinaciji sa spektrometrijom masa koje imaju visoku osjetljivost te omogućuju identifikaciju i kvantifikaciju mnogih analita. Koncentracije antibiotika se na razini EU kontroliraju u okviru nacionalnih planova zemalja članica. Analizom rezultata nacionalnih planova članica EU u razdoblju od 2013. do 2016. Europska agencija za sigurnost hrane izvjestila je da je najveći broj nesukladnih rezultata u medu utvrđen za makrolide, te zatim za sulfonamide i tetracikline. Povišene koncentracije ovih antibiotika kao i aminoglikozida su također utvrđene u medu sa tržišta EU.; Today, beekeeping and honey production faces numerous challenges, including increasingly frequent use of antibiotics for the prevention of bee infection caused by pathogenic microorganisms. The most common antibiotics used to control the bee disease are tetracyclines, aminoglycosides, sulfonamides and macrolides. Therefore, the residues of these antibiotics can be found in the honey. At the European Union (EU) level, no maximum residue levels of antibiotics in honey is determined, which means that their use in beekeeping is not allowed. For this reason, effective methods of high sensitivity are required to ensure that the honey is controlled to the lowest detection limits. Control of these substances is carried out using different screening and confirmatory analytical methods. Today, increasingly are applying methods of liquid chromatography combined with mass spectrometry that have high sensitivity and allow the identification and quantification of many analytes. Antibiotic concentrations are controlled at EU level within national plans of member states. The European Food Safety Agency reported results within national plans of the EU member states in the period from 2013 to 2016, and the largest number of non-compliant results in honey was determined for macrolides, followed by sulphonamides and tetracyclines. Increased concentrations of these antibiotics and also aminoglycosides have been reported in the honey from EU market.