Klijavost sjemena i kvaliteta presadnica peršina (Petroselinum crispum Mill.) uzgojenih od sjemena različitih proizvođača = Seed germination and quality of parsley seedings (Petroselinum crispum Mill.) growed from seeds different manufacturers / Nataša Romanjek Fajdetić, Božica Japundžić Palenkić, Branimir Vujčić, Josipa Kokotović, Brigita Popović.
Sažetak

Proizvodnja peršina započinje odabirom kvalitetnog sjemena. S obzirom da je peršin kultura poznata po problematičnoj klijavosti, proizvođači bi prije sjetve svakako trebali provjeriti kvalitetu sjemena. Cilj rada bio je ispitivanje klijavosti sjemena i kvalitete presadnica peršina proizvedenih od sjemena četiri različita proizvođača. Sjemenke su posijane u supstrat Potgrond P namijenjen uzgoju presadnica povrća te su mjereni sljedeći parametri; klijavost sjemena, masa presadnica te ukupna dužina nadzemnog i korijenskog dijela. Dobiveni rezultati pokazuju da postoji razlika u klijavosti i kvaliteti presadnica uzgojenih od sjemena različitih proizvođača.; The production of parsley begins with the selection of quality seeds. Since parsley is a crop known for problematic germination, producers should always check the quality of the seeds before sowing. The aim of the study was to examine seed germination and quality of parsley seedlings produced from the seeds of four varieties of parsley from different producers. The seeds were sowed in the substrate Potgrond P intended for the cultivation of vegetable seedlings and the following parameters were measured; germination, mass of seedlings, and the total length of aerial (shoot) and root parts. The results show that there is a difference in germination and quality of seedlings grown from seeds of different varieties and producers.