Antibakterijska svojstva punila mikro TiO2 u biokompozitima na osnovi polietilena niske gustoće i rižinih ljuskica / Antonija Kovačević, Dajana Kučić Grgić, Emi Govorčin Bajsić, Nikolina Mrkonjić.
Sažetak

Polietilen niske gustoće (LDPE) sintetski je nerazgradljiv polimer koji se najčešće upotrebljava kao ambalažni materijal za pakiranje hrane, međutim njegova nerazgradljivost ima loš utjecaj na okoliš. Razvoj i uporaba biorazgradljivih polimernih materijala ili plastike kao ambalažnog materijala za pakiranje hrane danas je u značajnom porastu. Biopolimeri predstavljaju jednu od najznačajnijih alternativa za razvoj ekološki prihvatljive ambalaže u prehrambenoj industriji zbog njihove biorazgradljivosti. Cilj ovoga rada bio je pripremiti biokompozite na osnovi linearnog polietilena niske gustoće (LDPE), rižinih ljuskica (RLJ) i punila mikro titanijeva dioksida (mTiO2) kako bi se dobili biorazgradljivi biokompoziti s antibakterijskim učinkom, pogodni za primjenu kao ambalažni materijali u prehrambenoj industriji. Biokompoziti su pripremljeni umješavanjem u laboratorijskoj Brabender gnjetilici. Ispitan je utjecaj različitog masenog udjela mTiO2 (w = 0,5, 1,0, 1,5 i 2,0 %) na inhibiciju bakterijske kulture Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Bacillus subtilis. Rezultati pokazuju da je mTiO2 inhibirao rast bakterijske kulture Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Bacillus subtilis kod masenog udjela mTiO2 od 1,5 i 2,0 % (broj stanica bakterijskih kultura se smanjivao). Rezultati TGA i DSC mjerenja pokazuju prisutnost mTiO2 u biokompozitima.; Low-density polyethylene (LDPE) is a synthetic, non-degradable polymer most commonly used as a food packaging material; however, its non-degradability has an adverse effect on the environment. The development and use of biodegradable polymeric materials or plastics as packaging materials for food packaging has significantly increased. Biopolymers present one of the best alternatives for development of environmentally friendly packaging materials in the food industry due to their biodegradability. The aim of this study was to prepare biocomposites of low-density polyethylene (LDPE), rice husk (RH) and micro titanium dioxide (mTiO2) as a filler in order to obtain a biodegradable and antibacterial material suitable for use as a packaging material in the food industry. The biocomposites were prepared by melt mixing in laboratory Brabender mixer. Antibacterial effect of different mass fraction of mTiO2 (w = 0.5; 1.0; 1.5, and 2.0 %) on bacterial cultures of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, and Bacillus subtilis was investigated. The results showed that mTiO2 inhibited the growth of bacterial cultures of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, and Bacillus subtilis at the mTiO2 mass fraction of 1.5 and 2.0 % (the number of bacterial culture cells decreased). The results of TGA and DSC measurements showed that TiO2 was blended successfully into the biocomposites.