TEMATSKI PORTAL VIZUALNA GRAĐA

Na portalu predstavljamo digitaliziranu likovnu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i suradničkih ustanova – crteže, grafike, grafičke mape, plakate, razglednice i drugu vizualnu građu. Dostupni su radovi najstarijih majstora iz 16. stoljeća: Julija Klovića (1498 – 1578.), Andrije Medulića (oko 1510./1515. – 1563.) i Martina Rote Kolunića (oko 1530. – 1583.) kao i radovi autora koji djeluju u 21. stoljeću.

Prvi projekt digitalizacije vizualne građe u knjižnicama u Hrvatskoj proveden je 1995. godine digitalizacijom izbora crteža iz Grafičke zbirke NSK za CD-ROM Croatica, a izrada digitalnih preslika nastavljena je u NSK 2001. godine obuhvatom djela najznačajnijih hrvatskih i stranih autora. Grafička zbirka NSK provela je nekoliko projekata digitalizacije građe među kojima se posebno ističe višegodišnji projekt digitalizacije razglednica pod nazivom Pozdrav iz Hrvatske u kojem je izrađena i mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba kao prva mobilna aplikacija u knjižnicama. Druge su se hrvatske knjižnice u digitalizaciju vizualne građe uključile u najvećoj mjeri digitalizacijom starih razglednica i ostale vizualne građe (Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica "Marko Marulić" Split, Znanstvena knjižnica Zadar i dr.).

Vizualna je građa dostupna i u virtualnim izložbama kao što su: Crteži Crteži Huga Conrada von Hötzendorfa, Životinjsko carstvo i Obitelj Sadeler te u ostalim kreativnim digitalnim proizvodima kao što su bojanke, slagalice i druge zabavne i edukativne igre.

Digitalizacijom najvrjednije vizualne građe te dostavom metapodataka u domaće i međunarodne sustave (e-Kultura, Europeana) promoviramo hrvatsku likovnu baštinu u digitalnom okruženju.